Konferenser‎ > ‎

Respektera och acceptera

Vår förste inledare var Bhante Manirathana, som är buddhistisk munk med sina rötter i Sri Lanka. Han valde att fokusera på två ord: respektera och acceptera.
- Respekt är ett viktigt ord för oss alla. Alla vill bli respekterade. Om vi vill få respekt ska vi respektera andra. Det är en ömsesidig respekt som krävs, sade Bhante.
Han konstaterade att det är lätt att respektera någon som tillhör ens egen grupp. Men hur är det med dom som tillhör någon annan religion? Det kan vara ett dilemma, en fråga hur vi ska bemöta någon som vi inte är bekant med.
Rädslan inför det obekanta kan vara en orsak till att vi tappar respekt för andra.


Bhante Manirathana
Det är viktigt att vi har förståelse för andra religioner och kulturer. Utan förståelse vet vi inte vad de sysslar med. Kunskap och förståelse för andra religioner är centralt.
Sådana här möten ger mycket. Vi som kommit hit idag kan dela våra erfarenheter med andra. Då kan informationen ges vidare.

Ska vi acceptera allt som finns, allt som vi hör eller läser. Ska vi acceptera allt som den här munken säger? Han kommer från en helt annan kultur eller religion.
Det är viktigt att vi ställer frågor och kan ifrågasätta allt det som vi hör eller läser. Inte bara acceptera bara för att det står där. Vi behöver använda förnuftet.
Genom att ställa frågor till oss själva kan vi öppna oss. Många vetenskapsman har ställt frågor. Uppfinningar har kommit genom att man ställt frågor och undersökt.
Det är också viktigt för en ökad förståelse av andra religioner och kulturer.
Vi kan acceptera eller respektera sånt som människor funnit genom erfarenhet. Om vi accepterar genom våra erfarenheter, hur kan vi dela med oss av detta?
Vi kan inte säga att alla andra ska följa min lära. Man kan ha olika upplevelser eller metoder för att undersöka. Erfarenheter kan variera. Kan inte säga att det bara är min väg som leder till målet.
Men vi kan visa respekt inför andras upplevelser.

Vi kan tala om dagliga erfarenheter och upplevelser. Hur kan vi möta människor som har olika trosuppfattningar? Det är viktigast för mig. Vänlighet och ärlighet är viktigt. Annars hjälper det inte att göra stora organisationer utan det dagliga livet är avgörande, avslutade Bhante.


Comments