Konferenser‎ > ‎

Gud har 99 namn

Görel Byström Janarv är initiativtagare och konstnärlig ledare för projektet ”Gud har 99 namn”. I sin framställning använde hon även ett bildspel som beskrev projektet.
- Jag arbetar med nästan uteslutande gestaltande verksamheter, sade Görel, som inledde med att berätta om varför hon är engagerad med att sprida information om olika sätt att leva.
- Gud har 99 namn är en tv-serie som berättar om mångfalden i Sverige. Ur det utvecklades ett gigantiskt utvecklingsprojektet som fortfarande håller på.
Görel visade därefter bildspelet ”Faith” och konstaterade efteråt:
- Det känns som om man rest jorden runt, men i själva verket har vi bara rest med tunnelbanan i Stockholm. Vi har hela floran av religiös mångfald runt omkring oss.
- Vi är övertygade om att det här berikar Sverige. Det har snart också de kommersiella krafterna märkt. På Ramadan fanns det till exempel rabatt på Tele 2. Mångfald är en framgångsfaktor, det är lönsamt och nu kan man räkna hem det i pengar.
Det är något som bra för oss själva och för Sverige, det ger livet djup och mening.
Men, sade Görel, för dem som inte är förtjusta i mångfald är det negativt.
- Jag var nyligen i Antwerpen i ett sammanhang som handlade om interreligion. Där röstar 30 procent extremt främlingsfientligt. Inget av de moskébyggen som startades för 10-15 år sedan har kunnat fullföljas.
Det finns sådana konfliktungar även i Sverige även om de inte fått sådana proportioner.


Görel påpekade att
Sverige är världens mest sekulariserade land. Inget land i världen kan så lite om religion. Det finns en religiös alfabetism och många svenskar behöver lära sig mer om religion.
Den ena religiösa gruppen vet nästan inget om den andra. Det var en anledning till att jag ville jag skapa ett projekt som blev ”Gud har 99 namn”.
Min nästa vision att föra ut ”Gud har 99 namn” ute i Europa. I dag är den Sveriges mest besökta utställning, går i Göteborg för tredje året.
I dag finns det unga multireligiösa guider på många platser runt om i Sverige och ledarna för sex världsreligioner i Sverige, de har stöttat detta.
Vi fann att även på små orter finns många av världsreligionerna närvarande. I Kristianstad, till exempel, fick vi ihop åtta stycken.


<Föregående 1 2 3 4 5 Nästa>

Comments